semua Kategori
EN

Rumah> BERITA > industri Berita

BloombergNEF meramalkan pertumbuhan tahunan 30% untuk pasaran simpanan tenaga global hingga 2030

Masa: 2022-04-12 Hits: 36

Pasaran storan tenaga global akan berkembang untuk menggunakan 58GW/178GWj setiap tahun menjelang 2030, dengan AS dan China mewakili 54% daripada semua penggunaan, menurut ramalan oleh BloombergNEF.

Laporan Tinjauan Pasaran Penyimpanan Tenaga H1 2022 kumpulan itu diterbitkan sejurus sebelum akhir Mac. Walaupun mengakui bahawa penggunaan jangka pendek telah dilembapkan oleh kekangan rantaian bekalan, akan terdapat kadar pertumbuhan tahunan kompaun 30% dalam pasaran, BloombergNEF meramalkan.

BloombergNEF juga menyatakan bahawa storan bateri litium-ion menyumbang 95% daripada kapasiti skala utiliti baharu di seluruh dunia tahun lepas, dengan hanya "beberapa pengecualian yang jarang berlaku" seperti tiga sistem penyimpanan tenaga udara termampat baharu di China berjumlah 170MW/760MWh.

Firma itu menjangkakan bahawa litium akan mengekalkan cengkaman itu di pasaran untuk beberapa tahun akan datang, menjangkakan bahawa aliran bateri, elektroterma dan teknologi jangka masa yang lebih lama masih akan kekal terhad kepada projek perintis kecil atau tujuan khas. Namun pada masa hadapan, storan tenaga jangka masa yang lebih lama boleh menjadi pembekal kapasiti firma bebas pelepasan kepada grid, kata BloombergNEF.

Buka
ONLINE